Jaký řetěz na motorovou pilu?

Chápeme, vybrat nový řetěz se zpočátku může zdát těžké a člověk neví, podle čeho vybírat. Nebojte se, po přečtení následujících řádků, to pro vás bude hračka!

Aby nám řetěz pasoval na motorovou pilu, potřebujeme zjistit tři parametry. Většinu najdeme na liště motorové pily. Ty samé parametry najdete v názvech řetězů na našem webu.

popis řetězu na liště motorové pilyHD

popis řetězu motorové pily na detailu produktu HD

Rozteč řetězu

Rozteč (pitch) značí vzdálenost mezi třemi sousedními nýty děleno dvěma. Nic ale neměřte! Rozteč je prakticky vždy vyražená do zadní části lišty. Udává se v palcích.  Jedině řetěz se správnou roztečí zapadne do tzv. řetězky vaší motorové pily, musí tedy být zvolena správně. Rozteče se používají čtyři.

Nejběžnější rozteče:

  • .325" – většinou najdeme u hobby a farmářských pil
  • 3/8" – "tříosminu" najdeme jak u hobby i profesionálních pil, kdy rozteč je stejná, ale zuby mají odlišné vlastnosti (mezi profíky se pak hovoří o malé a velké "tříosmině")

A méně používané:

  • 1/4" – lehké řetězy pro nejmenší motorové pily
  • .404" – používá se u těžkých profesionálních pil nebo u kácecích strojů (harvestorů)

Šířka vodícího článku

Vodící články vedou řetěz v drážce pilové lišty. Proto musí mít vodící článek specifickou šířku, aby zapadnul správně do lišty.

Standardní šířky vodícího článku jsou:

Počet vodících článků

Délka řetězu se označuje právě počtem vodících článků. Ne vždy údaj na liště najdete. Někdy je proto nutné spočítat si články ručně. Pozor! Nejedná se o počet všech článků na pile, ale jen těch vodících – poznáte je podle toho, že mají výběžky, které zapadají do lišty.

vodící články řetězu motorové pily

Profil zubu

Profil zubu si každý může zvolit podle svých vlastních preferencí. V zásadě rozdělujeme na 2 typy:

Kulatý zub

Kulatý zub vydrží déle ostrý a netupí se tolik nečistotami (třeba hlínou na dřevě). Má ale o něco nižší řezací výkon. Způsobuje vyšší komfort při řezání, hladší řez a menší riziko zpětného rázu.

Tento typ zubu doporučujeme pro běžné uživatele.

Hranatý zub

Pokud to myslíte s řezáním dřeva opravdu vážně, existují hranaté zuby. Používají je především profesionálové, pro které je důležitá rychlost řezání. Poskytují vyšší řezací výkon než kulaté zuby, ale jsou náchylnější na opotřebení a nečistoty. Musí se tedy brousit mnohem častěji. Práce s pilou je pak i technicky náročnější a řez hrubší.

,,Ale vždyť ty originální řetězy jsou hrozně drahé"

Vždy se nabízí možnost koupit levný čínský řetěz. Pokud chcete řetěz, který se rychle ztupí, vytahuje se a může prasknout, čímž vás ohrozí na zdraví, levné neznačkové řetězy jsou ideální. Proto doporučujeme používat výhradně značkové řetězy, které vám budou sloužit velmi dlouho. Nejraději máme řetězy Husqvarna.

Pokud byste si stále nebyli jisti s výběrem, neváhejte nás kontaktovat a rádi poradíme.

Procházet pilové řetězy!

Související:

3 znamení, že je na čase pořídit nový řetěz na motorovou pilu

3 motorovky, které doporučujeme

×

Splátková kalkulačka ESSOX