6 podzimních rad pro super trávník i po mrazících

Chcete se pyšnit nejhezčím trávníkem v sousedství? Tak to mu musíte věnovat náležitou péči. A ta nekončí spolu s létem, ba naopak. Právě v tomto podzimním období je třeba udělat pár zásadních aktivit, které připraví trávník na zimní mrazíky a zaručí, že se na jaře probudí silný a bez sněžné plísně.

Shoptet článek header 6-podzimnich-rad-pro-super-travnik-i-po-mrazicich_2

1. Sekejte, ale ne moc

Ze začátku podzimu sekejte stále pravidelně, ideálně jednou za týden. Chápu, že ne vždy se k tomu člověk dokope, důležité je alespoň nesekat víc než jednu třetinu výšky stébel trávy. Větší odřezek by ji totiž oslabil.

S přicházejícím chladem zvyšte trochu výšku sečení. Vyšší tráva bude daleko lépe připravená na zimu. Můžete i prodlužovat intervaly mezi sečením, třeba na dva týdny, protože růst se postupně zpomalí. Dokud však bude tráva dorůstat a nebude mrznout, nebojte se stále sekat.

A pro ty, kteří vlastní robotickou sekačku: zvyšte výšku a pomalu ubírejte čas sečení, tak aby byla tráva stále posekaná, ale ne uježděná.

Sekejte

2. Vertikujte, provzdušňujte

Proč je ta vertikutace tak důležitá? Jak vaše tráva roste, vzniká v ní plsť odumřelých stébel, mechu, posečené trávy a dalších látek, které časem začnou hnít a dusit váš zelený koberec. Vertikutátory, neboli provzdušňovače, vyřezávají do půdy drážky hluboké pár milimetrů a tím vyčesávají všechny nechtěné organické materiály na povrch. Provádí se typicky alespoň 2x ročně – na jaře a na podzim.

Provzdušňovačem přejeďte zahradu nejdřív jedním směrem a pak ještě jednou kolmo. Vyhrabaný materiál shrabejte hráběmi, nám se osvědčili plastové vějířové.

Vertikutujte

V nabídce máme i stroje pod názvem ‚‚odmechovač‘‘ – jedná se v podstatě o vertikutátor, ale místo válce s noži má vyčesávací drápky. Zásah pak není tak výrazný. Většina provzdušňovačů, které prodáváme, se dodávají s oběma válci a lze je snadno vyměnit.

My jsme si zamilovali TENTO aku provzdušňovač Husqvarna S 138i, díky jeho nízké váze, kvalitnímu zpracování a bezúdržbovosti. 

Ještě agresivnější formou je tzv. aerifikace, o tom ale jindy.

Hnojte

Hnojte, ale jedině podzimním trávníkovým hnojivem. To obsahuje výrazně menší množství dusíku než jiná hnojiva. Dusík totiž podporuje růst vrchní části rostliny, což na zimu nechceme. Podzimní hnojiva obsahují látky, které zocelí stébla a kořeny, připraví je na náročné období zimního mrazu a pomáhají zamezit sněžné plísni. Aplikaci proveďte na suchý trávník, ideálně po provedení vertikutace. Po hnojení trávník zalejte nebo si celou aktivitu načasujte tak, že po aplikaci zaprší. Pokud tomu bude přát počasí a ještě nepřijdou mrazíky, můžete v intervalu 6 týdnů pohnojit ještě jednou. Takže šup pro hnojivo do zahradnictví.

K hnojení potřebujete rozmetadlo nebo sypací vozík, třeba jeden z naší nabídky ZDE.

Hnojte

4. Listí pryč!

Ke kráse podzimu hnědé listí prostě patří, ale na trávě nemá co dělat. Vrstva listí oslabuje trávu a je skvělým přístřeškem pro škůdce. Vezměte fukar nebo vysavač na listí a skliďte ho. Část můžete nasypat ke keřům nebo stromům, další část do kompostu a nebo u nás zbytek házíme do popelnice na bioodpad.

Jestli fukar/vysavač ještě nemáte, můžete se podívat na naši nabídku ZDE.

Listí 3

5. ‚‚Nešlapej na ten trávník!‘‘

Nemusíte být až tak radikální. Je ale fajn zredukovat pohyb po trávě. Kvůli zpomalení růstu se vyšlapaná místa budou po zimě hůř vzpamatovávat. Používejte co nejvíc chodníčky a cesty nebo přemýšlejte o jejich zřízení na nejfrekventovanějších místech.

6. Připravte se (a své stroje) na další sezónu

S příchodem mrazíků už je péče o trávník prakticky nulová. Tak se pohodlně usaďte u krbu a přemýšlejte, co chcete na zahradě podniknout na začátku příští sezóny, ať to neřešíte na poslední chvíli. Doporučujeme také zavézt vaše stroje, tedy především sekačku, na posezónní servis do autorizovaného servisu, třeba k nám. My je prohlédneme a zaručíme, že budou na jaře šlapat jako hodinky.

 

Tak a je to. Tyhle činnosti výrazně pomůžou vašemu trávníku ve zdraví přežít i mrazivou zimu. Na jaře se probudí k životu rychleji a bude zdravější. Samozřejmě nečekejte zázraky a buďte realisté, nejedná se o zázračný elixír pro dokonalý anglický trávníček. Pokud vaše tráva vypadá jako usušená sláma, budou potřeba radikálnější zákroky. Přeji vám hodně štěstí na cestě za sytě zeleným trávníkem.

 Jakub Šilar, Proprofiky.cz


Kam dál?

Kategorie_vertikutátoryKategorie_fukary a vysavačeKategorie_rozmetadla

×

Splátková kalkulačka ESSOX